همه چیز درباره فرنوم داخل دهانی به زبان ساده

ویکی دندان 1402/09/27 0 دیدگاه

فرنوم در حالی که ممکن است قسمت کوچک و نامحسوس آناتومی دهان ما به نظر برسد، اما نقش مهمی در گفتار، غذا خوردن و سلامت کلی دهان ما دارد. در این مقاله، ما عمیق‌تر به بحث فرنولوم های داخل دهان می‌پردازیم سپس عملکردها، انواع، مشکلات احتمالی مرتبط با آن ها و گزینه‌های درمانی برای حل این مشکلات را بررسی می‌کنیم. اگر در این مشکلی دارید توصیه ویکی دندان این است که حتما این مقاله را تا انتها مطالعه بفرمایید.

فرنوم دهان چیست؟

فرنوم (frenum) در دهان چین کوچکی از بافت است که قسمت های مختلف دهان از جمله زبان، کف دهان، لب بالایی و لثه را به هم متصل می کند. وجود و ماهیت آن برای عملکرد و رشد مناسب دهان بسیار مهم است.

عملکرد فرنوم در دهان چیست؟

این بافت به طور کلی چندین عملکرد مهم را در داخل دهان ما انجام می دهد:

  • گفتار: این بافت نقش حیاتی در تولید گفتار دارد. مثلا frenum زبانی به طور خاص به حرکت و کنترل زبان کمک می کند و امکان بیان صحیح صداها و کلمات را فراهم می کند.
  • خوردن و بلعیدن: عملکرد صحیح frenum برای جویدن و بلع موثر غذا ضروری است. این بافت به هدایت حرکات زبان و حفظ وضعیت مناسب دهان در طول این فعالیت ها کمک می کند.
  • کمک حفظ بهداشت دهان: فرنوم با نگه داشتن زبان در موقعیت مناسب خود و کمک به حذف ذرات غذا از حفره دهان به حفظ بهداشت دهان کمک می کند.

آشنایی با انواع فرنوم در داخل دهان

دو نوع اصلی frenum  یا فرنولوم در دهان وجود دارد: frenum زبانی و لبی. بیایید هر یک از آنها را با جزئیات بیشتری بررسی کنیم:

فرنوم زبانی (Lingual Frenum)

نوع زبانی در زیر زبان قرار داشته و آن را به کف دهان متصل می کند. این زائده نقش مهمی در حرکت زبان و بیان گفتار دارد. در برخی موارد، یک فرنوم زبانی تنگ یا کوتاه، که به آن انکیلوگلوسیا یا بند زبان معروف است، می‌تواند حرکت زبان را محدود کند و منجر به مشکلات در گفتار و سایر عملکردهای دهان شود.

زائده لبیال (Labial Frenum)

نوع لبی نیز چین بافتی است که لب بالایی را به لثه متصل می کند. این زائه می تواند اندازه و ضخامت متفاوتی در بین افراد باشد. در برخی موارد، فرنوم لبی بیش از حد ضخیم یا سفت، که به عنوان گره لب نیز شناخته می‌شود، می‌تواند باعث مشکلاتی در شیردهی در نوزادان شود یا به ایجاد فاصله بین دندان‌های جلویی در کودکان یا بزرگسالان کمک کند.

علائم و نشانه های مشکلات مرتبط با فرنوم دهان چیست؟

وقتی صحبت از مشکلات Frenum در دهان می شود، علائم و نشانه های خاصی وجود دارد که باید از آنها آگاه باشید. این علائم بسته به مشکل خاص می توانند متفاوت باشند، اما برخی از شاخص های رایج عبارتند از:

  • مشکل در بیرون آوردن یا حرکت آزادانه زبان (به خاطر بند زبان)
  • مشکل شیردهی یا بی قراری بیش از حد در نوزادان  (به خاطر بند لب)
  • مشکلات گفتاری، مانند بیان ضعیف یا زبان زدن
  • فاصله بین دندان های جلو
  • تحلیل رفتن لثه یا تراز نادرست دندان ها
  • درد یا ناراحتی هنگام صحبت کردن، غذا خوردن یا بلعیدن

مشکلات مربوط به این بافت ها چطور تشخیص داده می شود؟

برای تعیین اینکه آیا مشکلی در فرنوم در دهان وجود دارد یا خیر، یک متخصص دندانپزشکی معاینه کاملی از دهان و دندان  انجام می دهد. این معاینه ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • بررسی تاریخچه پزشکی و دندانپزشکی
  • انجام معاینه فیزیکی دهان و زبان
  • ارزیابی دامنه حرکتی زبان
  • ارزیابی هرگونه مشکل در تغذیه یا گفتار
  • بررسی تراز بودن دندان ها و وجود فاصله بین دندان ها

درمان های مرتبط با این بافت چه هستند؟

برای درمان مشکلات مرتبط با این بافت چندین گزینه درمانی در دسترس است. انتخاب درمان معمولا به مشکل خاص موجود، شدت آن و عوامل شخصی بستگی دارد. برخی از رایج ترین درمان های مرتبط با این بافت عبارتند از:

فرنکتومی (Frenectomy)

فرنکتومی یک روش جراحی است که شامل برداشتن یا اصلاح زائده مورد بحث است. می توان آن را با استفاده از تکنیک های مختلف مانند اسکالپل، لیزر یا الکتروکوتر انجام داد. این عمل اغلب برای مواردی از گره زبان یا گره لب که باعث مشکلات عملکردی یا ناراحتی قابل توجهی می شود توصیه می شود.

فرنولوپلاستی

روشی است که هدف آن شل کردن یا بلند کردن فرنوم بدون برداشتن کامل آن است. این تکنیک اغلب در مواردی استفاده می شود که frenum باعث مشکلات جزئی می شود یا حفظ عملکرد آن مهم است.

گفتار درمانی

برای افرادی که مشکلات گفتاری مرتبط با فرنوم دارند، گفتار درمانی ممکن است توصیه شود. یک گفتاردرمانگر می تواند برای بهبود بیان، قرار دادن زبان و هماهنگی کلی عضلات دهان با فرد کار کند.

نکات پایانی در خصوص درمان های رایج

توجه به این نکته ضروری است که انتخاب درمان بر اساس نیازها و شرایط خاص هر فرد خواهد بود. یک متخصص لثه یا دندانپزشک باتجربه دیگر، می تواند شما را با گزینه های موجود آشنا کرده و بهترین گزینه درمانی را دراختیار شما قرار دهد.

دیدگاهتان را بنویسید
لطفا تمامی موارد خواسته شده را وارد نمایید.

ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

وارد کردن موارد ضروری الزامیست.